februari 8, 2018
Nieuws

Eline gaf haar dekbed aan een zwerver…

Wanneer Eline na een gezellige avondje met vrienden alleen terug naar huis loopt, ziet ze in de steeg naast haar huis een zwerver zitten. Het miezert zachtjes en de man heeft het duidelijk koud. “Normaal vind ik het helemaal niet prettig om zo laat nog mensen tegen te komen in de steeg en loop ik snel door maar bij deze man was het anders, hij keek zo triest uit zijn ogen”.

Hoewel ze de man graag zou willen helpen, is er niet echt iets wat ze kan doen, dus Eline loopt door naar huis. Eenmaal thuis begint ze te twijfelen.. was er echt niks wat ze voor de zwerver had kunnen doen? “Ons balkon kijkt precies uit op de steeg waar de zwerver zat, dus ik zag dat hij daar nog steeds zat, in de kou en regen. Ik twijfelde heel erg om weer terug naar beneden te lopen, maar vooral omdat ik me afvroeg of het voor mezelf wel veilig zou zijn. Je weet ook niet hoe iemand reageert als je je ongevraagd met iemand bemoeid. Toen ging ik bidden en dacht ik, het is ook eigenlijk simpel, deze man heeft hulp nodig en ik kan dat geven. Toen herinnerde ik mij een vers uit de Bijbel, daar staat zoiets als; heb jij twee jassen, geef er dan één weg. Mijn jassen zou de beste man waarschijnlijk niet passen, maar ik had wel twee dekens…”

Dus besluit Eline terug te gaan, mét dekbed en een thermoskan thee. De man is helemaal verbaasd en vooral heel dankbaar. Wanneer hij weer wat is opgewarmd door de thee vertelt hij Eline dat zijn leven bergafwaarts is gegaan sinds zijn zoon zelfmoord heeft gepleegd en hij en zijn vrouw zijn gescheiden. Na wat gepraat te hebben geeft Eline de man nog wat geld zodat hij bij het Leger des Heils kan gaan slapen. Dat ontroert de man: “met tranen in zijn ogen vertelt hij me dat hij het erg bijzonder vindt dat er nog iemand in de wereld was die om hem gaf.”

Ondanks de dankbaarheid van de man is het voor Eline niet direct makkelijker geworden om iemand te helpen. Ze blijft het lastig vinden om in te schatten wat iemands verhaal is en welke reactie komt als je hulp aanbiedt. Wel geeft ze als tip: “laat je behulpzaamheid niet afhangen van het resultaat dat je actie wel of niet zal hebben. Je kan denken dat het toch geen nut heeft om iemand te helpen, maar je kan iemand altijd het gevoel geeft dat hij er toe doet.”