november 9, 2018
Nieuws

“Ik wil graag een plek creëren waar iedereen in zijn kracht kan staan”

Marieke (26) is druk bezig met het opzetten van een jongeren vrijwilligerswerk in Leeuwarden. Na haar opleidingen Verpleegkunde en daarna GPW twijfelde ze over de volgende stap. “Ik wilde graag iets uitdelen van wat ikzelf allemaal heb. Na twee reizen met World Servants was ik echt stilgezet bij het onrecht in de wereld. Daarnaast lieten de reizen me inzien dat Gods hart uitgaat naar kwetsbare mensen en dat we als mensen voor elkaar mogen zorgen. Daar wilde ik graag iets mee, dus dat was voor mij de aanleiding om te gaan pionieren”.

Tijdens haar studententijd in Ede kwam Marieke bij Netwerk Dien je Stad terecht en is ze een jaar maatje geweest van een jong meisje. “Ik vond het heel tof om een jaar met haar op te trekken en haar echt verder te kunnen helpen. Tegelijk vond ik het contact met Dien je Stad heel prettig. Het contact was heel persoonlijk, dat sprak mij heel erg aan”.

Maar de stap om een eigen jongeren vrijwilligersnetwerk te starten is toch nog groot. “De gedachte om een netwerk te starten in Leeuwarden spookte wel eens door mijn hoofd, maar dan dacht ik direct, dag hoor, dat kan ik nooit!” Toch bleef de gedachte in haar hoofd dwalen en waren er steeds meer aanwijzingen dat ze het toch moest gaan doen. Uiteindelijk hakt Marieke de knoop door en verhuist naar Leeuwarden, waar ze nu druk bezig is met de opstartfase van een jongeren vrijwilligersnetwerk.

Maar waarom Leeuwarden? Marieke vertelt: “Ik heb echt het gevoel dat God dit in mijn hart heeft gelegd. Ik kom zelf uit Friesland en Leeuwarden heeft drie hogescholen en is dus een echte studentenstad. Maar daarnaast is er, vergeleken met andere steden in Nederland veel zorg nodig. Er is veel armoede, eenzaamheid en jeugdwerkeloosheid, genoeg te doen dus.” Marieke hoopt door het netwerk jongeren te kunnen inspireren om zich voor anderen in te zetten en samen de stad tot bloei te mogen brengen. “Maar ik geloof dat iedereen iets te brengen heeft,” vertelt ze, “ook kwetsbare mensen, door hun verhaal te delen. Een eenzame oudere met veel levenswijsheid bijvoorbeeld. Ik zou graag een plek creëren waar iedereen in zijn kracht kan staan.”

In de opstartfase richting een officiële stichting wordt Marieke begeleid door een coach vanuit Inspiratienetwerk TijdVoorActie. “Zonder die coach weet ik niet of ik deze stap wel had kunnen zetten,” zegt ze lachend. “Het is heel fijn dat iemand je uitdaagt, je over dingen na laat denken en je helpt met situaties waar pioniers uit andere steden eerder al tegenaan liepen. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Momenteel voert Marieke veel gesprekken met (maatschappelijke) organisaties, scholen en kerken in Leeuwarden om draagvlak te creëren. Iedereen is positief: “Ik vind het zo bijzonder dat mensen tijd vrijmaken om met mij te praten en mee te denken. Soms krijg ik achteraf nog een appje van iemand die me nog wel aan iemand kan koppelen of ergens verder mee kan helpen. Ik vind het belangrijk om in zo’n gesprek altijd steeds te kijken hoe je samen iets voor de stad kunt betekenen. Niet dat ik hier even een stichting kom opzetten. Dat wordt wel gewaardeerd.”

Ondertussen heeft Marieke ook een mede-pionier gevonden. “Echt fijn om nu dingen met iemand te kunnen delen die hetzelfde verlangen voor de stad heeft.” Het duo heeft nu één grote prioriteit; het vinden van een goede naam voor het netwerk. “Dan gaat het toch wat meer leven!”

Weet jij een geniale naam voor het netwerk of zou jij ook wel een jongeren vrijwilligersnetwerk willen starten in jouw stad? Stuur een bericht naar inspiratienetwerk@tijdvooractie.nl