september 19, 2018
Nieuws

Marion: ‘iedere dag mag ik iets moois toevoegen aan de stad’

Marion van Bruggen is 22 jaar en is samen met haar collega Jacorien hard aan het werk om de start van Netwerk Dordtse Helden in Dordrecht te realiseren. “Veel mensen kennen Dordrecht om het historische centrum. Maar wat minder mensen weten is dat veel inwoners van Dordrecht eenzaam zijn, er relatief veel jeugdwerkloosheid is en veel kinderen in armoede opgroeien. Toen ik dat hoorde dacht ik: hier is werk te doen!”

Het verlangen om iets voor een ander te doen zit er bij Marion al langer in, maar kwam vooral tijdens haar opleiding social work in Ede naar boven. Tijdens haar stage kwam ze in aanraking met Netwerk Dien je Stad. “Eén van de andere stagiaires bij Dien je Stad (Rick Schoen, de pionier van Netwerk Sociale Gasten) zei toen al, ik zie jou dit ook nog wel eens doen. Maar toen dacht ik: dat is echt veel te hoog gegrepen voor mij.” Na een aantal jaar zat het idee nog steeds in haar hoofd en wordt het langzaam maar zeker werkelijkheid.

Momenteel zitten Marion en Jacorien nog in de opstartfase. Marion heeft het afgelopen jaar veel voorwerk gedaan. “Ik was veel aan het netwerken en voerde gesprekken met maatschappelijke organisaties die al in Dordrecht zitten. Ik wilde vooral kijken hoe ik hen kan aanvullen en niet hoe we concurrenten zouden worden.” Ook is Marion lang op zoek geweest naar een geschikte collega. Nu dat is gelukt zoeken ze alleen nog een aantal bestuursleden, dan kunnen ze officieel een stichting worden en beginnen met het aanvragen van fondsen. “Alle documenten liggen klaar om naar de notaris te gaan, we missen alleen nog de contactgegevens van de bestuursleden.”

Tot die tijd is er nog genoeg te doen voor de dames van Netwerk Dordtse Helden. Marion vertelt dat eigenlijk geen dag hetzelfde is: “de ene dag zit ik aan tafel bij een zorgorganisatie en de volgende dag spreek ik af met iemand die een website voor ons gaat bouwen.” Hier geniet Marion erg van. “Iedere dag zijn er weer nieuwe mogelijkheden en kansen om aan te grijpen. Het is ook echt een plek waarin ik mijn creativiteit kwijt kan. Het is zo leuk dat je echt iets nieuws neer kan zetten, waar je in gelooft en wat ook echt iets gaat toevoegen aan de stad en dat je daar dan ook nog je eigen stempel op kan zetten.”

Wat Marion hoopt te bereiken met Netwerk Dordtse Helden is dat het omzien naar elkaar volledig integreert. “Het zou mooi zijn als we over een aantal jaar helemaal niet meer nodig zouden zijn om hulpactiviteiten te coördineren, maar dat mensen uit zichzelf een kopje koffie gaan drinken bij hun alleenstaande buurvrouw bijvoorbeeld.”

“Het vergt moed om in het onzekere te stappen, maar het levert zoveel mooie contacten, verhalen en ontmoetingen op.” Zou jij net als Marion iets voor je stad willen betekenen en hier je baan van maken? Neem contact op met Inspiratienetwerk TijdVoorActie | inspiratienetwerk@tijdvooractie.nl