Bij Netwerk Dien je Stad doen deze week 4 scholieren uit de tweede klas een maatschappelijke stage. Hoewel het doen van zo’n stage sinds 2014 niet meer verplicht is heeft de school van de jongens, Het Streek, er toch voor gekozen de leerlingen een stage te laten doen. De school wil het belang van vrijwilligerswerk laten zien en leerlingen ervaring laten opdoen.

De jongens vinden het zelf ook een goed initiatief. Tygo (13): “Het is mooi om iets voor een ander te doen en je hoeft er ook niet altijd wat voor terug te krijgen. Vooral voor mensen die geen familie of vrienden in de buurt hebben.” De jongens hebben een alleenstaande vrouw geholpen met verhuizen en een ouder echtpaar met het opknappen van hun tuin. Twee situaties waarbij je opeens midden in het leven staat van mensen die de jongens anders niet zo snel tegen zouden komen.

“In het begin moest ik wel een beetje wennen aan de manier waarop die mensen dan wonen en leven, maar toen dacht ik,  mensen moeten ook zelf weten wat ze doen. Ze waren wel heel blij met onze hulp, dus dat was mooi!”

Aan het einde van de week is het beeld wat de jongens over vrijwilligerswerk hadden wel veranderd. “Ik denk dat ik wel vaker mensen ga helpen nu. Vooral uit mijn eigen netwerk, familie en vrienden. Mensen vragen toch niet zomaar hulp, daar moeten ze wel echt een drempel voor over, dus dan is het mooi als wij kunnen helpen.”