Het verhaal van Najia en Joanne

Najia is vrouw van Marokkaanse afkomst die al haar hele leven in Nederland woont. Ze spreekt goed Nederlands, maar is onzeker over d’s en t’s wanneer ze iets op papier moet zetten, en over andere Nederlandse grammaticaregels. Sinds de zomer van 2016 helpt vrijwilligster Joanne haar daarbij.  Eens in de twee weken spreken ze af in het buurthuis in de wijk waarin Najia woont. Ze hebben het erg gezellig met elkaar! Nadat ze in het buurthuis taaloefeningen hebben gedaan gaan ze samen de kinderen van Najia van school halen. Inmiddels helpt Joanne daarna ook Bahia, het dochtertje van Najia, met haar rekenhuiswerk.

Najia: “Een tijd geleden heb ik bij meerdere instanties de vraag naar een taalmaatje neergelegd. Het duurde zo’n 1,5 jaar om een passende match te vinden. Maar ineens kwam daar Joanne tevoorschijn. Ik ben heel blij dat Joanne mijn maatje is geworden. Om de twee weken komen we twee uur bij elkaar. We gaan dan aan de slag met lezen en grammatica. Vooral het vervoegen van werkwoorden vind ik nog wel eens lastig. Ik merk veel vooruitgang door deze oefeningen! We doen ook wel eens andere dingen samen, zo zijn we wel eens bij IKEA gaan ontbijten samen.”

Joanne: “In het gezin van Najia is zoveel gastvrijheid. Na afloop van ons oefenuurtje gaan we vaak samen de kinderen uit school halen. Eenmaal thuis komen dan de lekkere hapjes op tafel. Ik help Bahia ook regelmatig met haar huiswerk. Ik vind het onwijs leuk om taalmaatje te zijn. Je geeft wat, maar je krijgt er ook veel voor terug. Twee jaar geleden werkte ik vijf dagen per week. Ik ging minder werken, maar wilde met de tijd die ik overhad graag iets voor anderen doen. Toen kwam ik op Facebook een berichtje van Netwerk Serve the City tegen. Het is echt een verrijking om zoiets te doen!”