november 22, 2017
Verhalen

“Echt bizar dat onze samenleving er niet op is ingericht om elkaar te helpen”

Maurice de Korne is pionier in Gouda en richtte samen met Jasper Janssen Netwerk Samen voor Goud op. Hij studeerde Maatschappelijk werk in Ede en is getrouwd met Jacqueline, die regelmatig een dagje meehelpt op het kantoor van Samen voor Goud. Wij stelden hem vijf vragen om te ontdekken hoe het leven van een pionier in Gouda er uit ziet.

 

Kun je kort iets vertellen over je achtergrond?
“Na de havo ben ik maatschappelijk werk gaan studeren. Het sociale gedeelte vond ik leuk, maar de opleiding zelf niet zo. Ik had altijd al wel in mijn hoofd dat ik zelf iets wilde gaan opzetten, maar ik dacht dat dat later wel komt. Maar toen kwam deze kans voorbij en dacht ik: ja, dit vind ik leuk. En dan voornamelijk het creëren van bewustwording bij jongeren. Laten zien van; joh, je kan echt iets waar ze iets aan bij kunnen dragen. Dat vind ik het mooiste daaraan.”

Waar heb je TijdVoorActie leren kennen en hoe ben je pionier geworden?
“In het eerste jaar van mijn studie moest ik 200 uur stage lopen en dit heb ik gedaan bij Netwerk Dien je Stad (jongeren vrijwilligernetwerk in Ede). Ik heb dat jaar allerlei verschillende dingen gedaan. Sommige dingen vond ik leuk, andere dingen niet, maar ik heb wel heel veel geleerd. In het vierde jaar kwam ik Rick Schoen tegen (pionier in Amersfoort) en die zei dat er een plan klaar lag voor Gouda. Daar werd ik heel enthousiast van, maar ik kon het niet alleen uitvoeren, dus toen heb ik Jasper erbij gevraagd.”

Wat vind je zo leuk aan je baan?
“Best wel veel hoor! Wat ik eerder al zei, de bewustwording. Daar in investeren en zorgen dat dat aansluit bij jongeren. Dat jongeren zelf gaan zien dat ze van waarde zijn, maar ook dat er heel veel nood is waar ze iets aan bij kunnen dragen. Dat vind ik het mooiste daaraan.”

Wat is de meest bijzondere situatie die je in je werk hebt meegemaakt?
“Niet direct in de positieve zin, maar het grote contrast. Nederland kan veel dingen regelen, maar er blijft heel veel ellende. In Nederland en ook in Gouda. Er zijn heel veel mensen die geen geld hebben, die alleen zijn. Dat er nog niet genoeg geregeld is en dat de samenleving er niet op ingericht is om voor anderen klaar te staan. Dat vind ik het meest bizarre. Ik vind het echt heel bijzonder dat Nederland steeds zo is.”

Wat hoop je in de toekomst in jouw stad te bereiken?
“Dat jongeren elkaar gaan aansteken om iets voor iemand te doen voor iemand anders, dat is mijn doel.”

Lijkt het jou tof om een jongeren vrijwilligersnetwerk op te zetten in jouw stad? Wij helpen je graag! Voor meer informatie, stuur een bericht naar inspiratienetwerk@tijdvooractie.nl