november 28, 2017
Uncategorized

“Toen deze kans voorbij kwam, ben ik direct overgestapt naar deeltijd”

Jasper Janssen woont al zijn hele leven in Gouda en richtte samen met Maurice de Korne Netwerk Samen voor Goud op. Hij studeerde Maatschappelijk werk in Ede en is zelfs overgestapt naar deeltijd om te kunnen pionieren in Gouda. Wij stelden hem vijf vragen om te ontdekken hoe het leven van een pionier in Gouda er uit ziet.

Kun je kort iets vertellen over je achtergrond? 
“Ik woon mijn hele leven al in Gouda, maar heb in Ede maatschappelijk werk gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik wel vrijwilligerswerk gedaan, ik ben zelfs bestuurslid geweest van SchuldHulpMaatje. Ik heb altijd wel interesse gehad in vrijwilligerswerk in Gouda. Op de middelbare school deed ik een meer economische richting, maar na verschillende studiekeuzetesten toch een sociale studie gedaan. Na verschillende open dagen ben ik uiteindelijk in Ede terecht gekomen.”

Waar heb je TijdVoorActie leren kennen en hoe ben je pionier geworden?
“Van Netwerk Dien je Stad (jongerenvrijwilligersnetwerk in Ede) had ik wel eens van gehoord, maar wat ze precies deden wist ik niet. Via Maurice ben ik uiteindelijk begonnen als pionier. Ik ben namelijk ook een beetje politiek actief in Gouda en Maurice vroeg of ik nog wat tips had voor het beginnen van een netwerk. Welke mensen hij moest kennen en toen hebben we een poosje gepraat en toen vroeg hij eigenlijk; ‘joh, ik zoek er eigenlijk nog iemand bij..’ Ik zat toen in het derde jaar van mijn opleiding en was net gestopt met een stage. Het was dus helemaal niet handig en ik dacht dat het allemaal niet zou kunnen qua tijd. Maar een half uur later belde ik hem op en zei: ‘het kan toch, ik ga deeltijd doen.’ Na een paar gesprekken bleek dat het wel klikte tussen Maurice en mij, dus toen zijn we aan de slag gegaan.”

Wat vind je zo leuk aan je baan?

Eigenlijk het ondernemende. Geen een dag is hetzelfde. Beetje cliche, maar het is wel echt zo. Er zijn altijd weer nieuwe hulpvragen, nieuwe contacten, nieuwe afspraken, mensen die je leert kennen. Nieuwe kansen zien, dingen ontwikkelen. Lekker mensen koppelen en vrijwilligers regelen.

Wat is de meest bijzondere situatie die je in je werk hebt meegemaakt?

Maurice zegt lachend: “‘s ochtends om 9 uur op je werk zijn, haha.”
Jasper: “Ik vind de reacties van de vrijwilligers en de hulpvragers het mooist. We hoorden pas iemands verhaal en dat tekent wel echt waarom ik dit werk wil doen. Er was een hulpvrager die een voedselpakket krijgt, en dat wordt thuis bezorgd omdat ze het zelf niet op kan halen, vanwege allerlei lichamelijke klachten en omstandigheden. Ze vertelde: ‘voor die paar minuten dat er iemand langs komt om dat pakket te brengen voel ik me weer even normaal mens.’ Dat ene moment kijkt ze de hele week naar uit. Dat er donderdag weer iemand langs komt. En dat vind ik wel echt mooi, dat je dat dan mogelijk maakt.”

Wat hoop je in de toekomst in jouw stad te bereiken?

“Wij geloven dat jongeren de toekomst van deze stad zijn. En door vrijwilligerswerk te doen ontwikkelen zij een bredere maatschappelijke blik. Daarnaast willen we jongeren ook een andere kant van de samenleving laten zien. Dat omzien naar elkaar heel belangrijk is. Het ideaalbeeld is natuurlijk dat iedereen daar iets van meekrijgt en zo Gouda een beetje mooier maakt.”

Lijkt het jou tof om een jongeren vrijwilligersnetwerk op te zetten in jouw stad? Wij helpen je graag! Voor meer informatie, stuur een bericht naar inspiratienetwerk@tijdvooractie.nl