Al dagen lang schijnt de zon fel naar binnen bij TijdVoorActie HQ. Ik krijg daar altijd gelijk de kriebels van.. dan wil ik lekker naar buiten, genieten van de zon en lekker aan de slag in de tuin. Door de winterse temperaturen vergaat die lol me snel weer en daarom heb ik extra veel respect voor mensen die deze week wél buiten aan de slag gaan. En al helemaal als dat vrijwillig voor een ander is. Zoals Anna, die iedere week het hondje van een oude meneer uitlaat. Of Remco, die samen met een oude dame naar de supermarkt loopt en haar boodschappen naar huis tilt. En hoe mooi is het dat er initiatieven zijn zoals de Soepbus, van het Leger des Heils.

Deze maand staat bij TijdVoorActie in het teken van de handen uit de mouwen. Er komen allerlei mensen aan het woord die zich op een hele praktische manier inzetten voor een ander. Ook horen we verhalen van de mensen die deze hulp juist ontvangen, wat betekent dit eigenlijk voor hen? Een aantal weken geleden bezocht een vrijwilliger Anita, die door reuma en artrose nauwelijks zware dingen kan tillen. Het gebruik van een boor, voor het ophangen van een plank in de slaapkamer van haar dochter was dus een uitdaging. Met hulp van de vrijwilliger hing de plank zo op zijn plek. Anita vertelt: ‘Ik was zo blij met de hulp en zo dankbaar dat ik ook iets voor een ander wilde betekenen.’ Door haar lichamelijke klachten wordt Anita beperkt in wat ze kan doen. Gelukkig wordt vooral gekeken naar alles wat Anita wél kan en ze is nu maatje geworden van een eenzame vrouw waar ze eens in de week gezellig een kopje thee gaat drinken.

Zulke verhalen laten zien dat dingen waar jij je hand misschien niet voor omdraait, heel veel kan betekenen voor een ander. Soms moet je misschien even over een drempel, dat herken ik wel. Een aantal jaar geleden werd er vanuit de studentenvereniging waar ik toen bij zat een avond georganiseerd waarbij we allerlei praktische klussen gingen doen. In eerste instantie had ik er echt geen zin in. Maar ik had niet echt een excuus om af haken, dus ik ging mee. Het werd een ontzettend leuke avond. Met z’n vieren schilderden we de schutting in de tuin van een oudere dame. Na afloop dronken we een glas limonade met haar en kletsten we wat over haar kleinkinderen. Ze zat zichtbaar te genieten. Ik ben blij dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt en lekker aan de slag ben gegaan.

Volgende week is NLdoet, een mooi initiatief van het Oranje Fonds. Door heel Nederland worden allerlei activiteiten georganiseerd. Wil jij ook je handen uit je mouwen steken? Kijk dan op de website wat er bij jou in de buurt te doen is!