maart 9, 2018
Nieuws

TijdVoorActie en Guido Arnhem slaan de handen in één met start pilot maatschappelijke diensttijd

Ministerie van VWS bezoekt de school in het kader van NLdoet

Op vrijdag 9 maart kwam Secretaris-Generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS voor een werkbezoek naar GSG Guido locatie Arnhem. Gesteund door de ministeries van VWS en OCW en inspiratienetwerk TijdVoorActie is Guido bezig met het ontwerpen van een pilot maatschappelijke diensttijd vanuit haar onderwijsvisie.  

De school is sinds februari 2018 met de ministeries van VWS en OCW in overleg over de manier waarop het voortgezet onderwijs een variant van de maatschappelijke diensttijd kan combineren met onderwijsdoelen, zoals persoonsontwikkeling van leerlingen. Docenten en initiatiefnemers Noémi Erkelens en Erik-Jan Hakvoort zijn momenteel samen met de ministeries aan het onderzoeken of er volgend jaar een pilot kan worden gestart.

Om leerlingen de gelegenheid te geven inbreng te hebben op de plannen zijn de ministeries van VWS, OCW en de leerlingen van Guido vrijdag 9 maart samengebracht rond twee acties in het kader van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Doel daarvan was om de leerlingen te bevragen op hun wensen over de manier waarop de maatschappelijke diensttijd vorm zou kunnen krijgen. 11 leerlingen uit Havo 4 gingen aan de slag met twee verschillende projecten: het aanleggen van een buurtmoestuin in de wijk Geitenkamp en het opknappen van de tuin en het gebouw van de Vluchtheuvel.

De acties zijn mede georganiseerd door inspiratienetwerk TijdVoorActie, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich specifiek op jongeren richt. Eelke Dekens, directeur van TijdVoorActie, is enthousiast over de plannen voor een pilot binnen het onderwijs: “Hoe tof is het als je als jongere de kans hebt om diverse ervaringen op te doen in de Arnhemse samenleving, van betekenis bent voor een ander en ondertussen jezelf ontwikkelt en groeit in wie je bent als persoon”

Tijdens het werkbezoek staken medewerkers van VWS en OCW ook zelf de handen uit de mouwen. Na afloop van de vrijwilligersactie gingen alle deelnemers terug naar GSG Guido om met elkaar nog het gesprek aan te gaan over de pilot maatschappelijke diensttijd. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS: “Het voorstel om maatschappelijke diensttijd in het onderwijs te verwerken zorgt voor drie keer woordwaarde: iets doen voor een ander, iets door voor je eigen toekomst en dan ook nog eens de werkdruk van docenten verlichten.”