maart 10, 2018
Nieuws

Koning en koningin zetten tijdens NLdoet nieuw jongerennetwerk Pijnacker-Nootdorp op de kaart

PIJNACKER –  Het lokale vrijwilligersnetwerk Young Connection is zaterdag 10 maart officieel van start gegaan in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het paar bezocht de startactiviteit van Young Connection in het kader van hun jaarlijkse bijdrage aan de vrijwilligersactie NLDoet. De koning en koningin hielpen onder meer mee met het bakken van pannenkoeken en spelen van bingo.

De oprichters van Netwerk Young Connection zijn zeer verheugd dat het paar dit jaar hun nieuwe initiatief heeft uitgekozen. “Toen we de afgelopen maanden bezig waren met de voorbereidingen hadden we natuurlijk nooit kunnen dromen dat zowel de koning als de koningin langs zouden komen, zeker omdat we een nieuwe club zijn. Dit is onze eerste grotere activiteit.” zegt oprichter Joyce de Haan.

locatie ‘t Hofland
Netwerk Young Connection is een vrijwilligersnetwerk van jongeren in Pijnacker-Nootdorp die zich inzetten voor mensen in de buurt die hulp nodig hebben. Nootdorpers Michiel Steenwinkel en Joyce de Haan hebben het netwerk opgezet. Tijdens de voorbereiding van het startevenement kwam ’t Hofland snel bovendrijven als locatie. Steenwinkel: “Voorheen woonden hier senioren. Tegenwoordig bevolken jongeren en statushouders het pand. Als je die drie groepen bij elkaar brengt, leg je mooie verbindingen. Het is heel gaaf om dit hier vandaag met jongeren te organiseren.”

Het idee om met de start aan te sluiten bij NLdoet was snel geboren. Samen met enkele jonge bewoners van ’t Hofland ontstond het idee om een lunch met oud-Hollandse spelletjes te verzorgen voor de ex-bewoners van ’t Hofland. Voor deze senioren en hun verzorgers was het heel bijzonder om te zien hoe hun oude woonplek nu bruist van het jonge leven. Het optreden van de Nootdorpse muzikant Kees Balm zorgde voor de sfeer.

Hicham Ouedda is één van de huidige bewoners en ‘gangmakers’ in t’ Hofland. Hij heeft met medebewoners keihard gewerkt om de lunch tot een succes te maken. “Iedereen deed zo enthousiast mee. Winkeliers stelden gratis producten ter beschikking voor bedankjes en prijsjes voor de bingo. De statushouders hebben hun best gedaan om lekkere hapjes te maken en de ouderen hebben zich goed vermaakt met sjoelen en bingo.”

talenten van jongeren
Netwerk Young Connection is aangesloten bij de landelijke beweging TijdVoorActie, dat in heel Nederland lokale netwerken van jonge vrijwilligers ondersteunt. De komende tijd willen De Haan en Steenwinkel meer verbindingen leggen tussen jonge vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben in Pijnacker-Nootdorp. Dat gebeurt door middel van individuele maatjesprojecten en eenmalige groepsprojecten. Scholen, kerken, verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn betrokken bij het netwerk.

Joyce de Haan heeft in haar werk bij het maatjes- en mentorproject Jong Perspectief gezien dat jongeren enorm geholpen worden doordat een vrijwilliger een tijdje met hen optrekt en steun in de rug biedt. “Ik vind het mooi om bij Young Connection jongeren vanuit de andere kant, de aanbodkant te mogen begeleiden. Jongeren warm te laten worden voor vrijwilligerswerk en samen met hen ontdekken wat hun talenten zijn.”

Michiel Steenwinkel werkt in de journalistiek en werd door De Haan vorig jaar benaderd om samen dit nieuwe netwerk op te zetten. Hij was meteen enthousiast. “Zelf heb ik eens een oude buurman begeleid die steeds eenzamer en zieker werd. Op het laatst kwam er bijna niemand meer bij hem over de vloer. Toen hij uiteindelijk stierf, mocht ik hem begraven. Dat was best heftig, maar het inspireert met nog steeds als ik bezig ben met Young Connection.”

(Foto’s: Bart Homburg, Oranje Fonds)