Sinds 1 januari is Netwerk Haagse Helpers officieel van start gegaan. Ik sprak met pionier Alex Haas over Den Haag, haar inwoners en alle mogelijkheden en kansen. Alex is vol gas van start gegaan, in de eerste maand hebben er maar liefst 12 activiteiten plaatsgevonden. En dat terwijl Alex nog steeds op zoek is naar een mede-pionier.  “Ik heb veel ideeën en het liefst wil ik dan ook nog dat het allemaal binnen één of twee weken geregeld is. Maar dat is natuurlijk niet realistisch, het is een beweging die mag groeien.”

Den Haag is een hele diverse stad, vertelt Alex. “Bijna elke etniciteit, afkomst en religie is aanwezig. Daarnaast is het de politieke hoofdstad van Nederland. Er zijn ontzettend veel verschillende partijen, met ieder hun eigen belangen.” Er zijn veel tegenstellingen te vinden, welvaart, grote auto’s en mooie huizen. Maar ook achterstandswijken, werkeloosheid en eenzaamheid. Netwerk Haagse Helpers hoopt al deze verschillende groepen samen te brengen. Naast het concreet koppelen van jongeren aan hulpvragen, vindt Alex het mooi dat hij jongeren mag inspireren om iets voor een ander te doen.

Ook zijn er ontzettend veel statushouders in Den Haag. Alex vertelt: “vorige week was ik in een voormalig overheidsgebouw waar nu statushouders samenkomen. Daar zaten zo op één locatie al 500 mensen.” Gelukkig ziet Alex vooral mogelijkheden en vertelt dat een aantal statushouders al is ingezet om vrijwilligerswerk te doen. “Een Syrische vrouw ging mee pannenkoeken bakken in een bejaardentehuis. Heel tof dat ze zich wil inzetten voor anderen. Het zou mooi zijn als statushouders zoiets met een Nederlands maatje zouden kunnen gaan doen.”

Deze plannen beginnen al vorm te krijgen, samen met de Haagse Hogeschool worden de mogelijkheden bekeken om hier studenten voor in te zetten. Netwerk Haagse Helpers zoekt graag de verbinding om te gaan samenwerken met andere partijen in Den Haag. Nu al zet een aantal Haagse helpers zich in, in samenwerking met een groot woonzorg centrum.

Netwerk Haagse Helpers wil graag jongeren inspireren en hen inzetten om verschillende groepen samen te brengen. De jongeren die zich tot nu toe hebben ingezet zijn enthousiast. Een van de dingen die Alex zo mooi vindt aan zijn baan: “Voor beide partijen, de jongere en de hulpontvanger is het ontzettend dankbaar.”

Het netwerk is nog hard op zoek naar een mede-pionier die samen met Alex dit avontuur aan wil gaan. Ben of ken jij iemand met een groot hart voor Den Haag? Bekijk de vacature en solliciteer!