Nieuw jaar, nieuwe kansen. De start van een nieuw jaar is een mooie gelegenheid om als organisatie doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Ook bij TijdVoorActie zijn we met volle vaart het nieuwe jaar ingegaan. In 2018 hopen we nieuwe pioniers te mogen verwelkomen, de bestaande pioniers te ondersteunen in hun werkzaamheden en natuurlijk veel jongeren te inspireren om iets voor een ander te kunnen betekenen.

Ook de lokale jongeren vrijwilligersnetwerken zijn in 2018 enthousiast aan de slag gegaan. Netwerk voor Jou, in Veenendaal, gaat dit jaar bezig met het thema ‘dankbaarheid’. Netwerk coördinator Henrieke Segers: “We kunnen het vaak ongemakkelijk vinden om oprecht en kwetsbaar te zijn en te delen waar je dankbaar voor bent, maar als we het wel doen is het vaak heel mooi!” In Veenendaal zijn ze dit jaar dus gestart met het uitspreken van hun dankbaarheid. Naar elkaar, maar ook richting alle contacten die er zijn. Dit willen ze het hele jaar vasthouden: “Dat is ons goede voornemen, om meer te gaan benoemen waar we dankbaar voor zijn.” Om alvast in de juiste stemming te komen liet Henrieke het volgende filmpje zien aan haar collega’s.

Alle netwerken zijn uniek en zijn dus ook met hele andere dingen bezig. Netwerk Young Connection, in Pijnacker-Nootdorp heeft ook grote plannen voor 2018: officieel starten met het netwerk. Momenteel zijn Joyce en Michiel, de twee pioniers, druk met de voorbereiding. Fondsen worden aangeschreven en de laatste bestuursleden worden gezocht. De pioniers zijn enthousiast en hebben zin om aan de slag te gaan met jongeren. “Vaak wordt over jongeren gezegd dat ze vooral met zichzelf en hun eigen leven bezig zijn. Maar bij de activiteiten die we hebben georganiseerd zien we juist dat jongeren heel betrokken zijn!

Bij een van de activiteiten ging een groep jongeren met ouderen uit een verzorgingstehuis een dagje naar het strand, lekker buiten in het zonnetje. Joyce vertelt: “Beide partijen genoten er enorm van. Dat vind ik zo’n mooi aspect van vrijwilligerswerk. Het is niet alleen een fijne middag voor de ouderen die anders binnen zitten en de jongeren ontdekken hoe bijzonder het is iets voor een ander te doen.”

Alle jongeren vrijwilligersnetwerken, of ze nu al lang bezig zijn of net starten, bouwen in 2018 samen verder aan een samenleving waarin mensen naar elkaar om zien. Wil jij ook iets bijdragen aan deze beweging? Kijk op www.tijdvooractie.nl of er een netwerk in jouw omgeving is. Een netwerk starten in je eigen stad? Stuur een bericht naar inspiratienetwerk@tijdvooractie.nl en we gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden!

Foto: Michiel Steenwinkel