oktober 30, 2017
Verhalen

Vrijwilligerswerk is soms zwoegen

“Iedere keer als ik om me heen keek dacht ik, dit gaan we nooit redden”.

Het doen van vrijwilligerswerk is niet alleen maar mooi, leuk en gezellig. Soms zijn er keiharde deadlines aan klussen verbonden en moeten alle zeilen worden bijgezet. Afgelopen zomer deed Netwerk Dien je Stad zo’n monsterproject.

Projectcoördinator Maikel vertelt: ‘Een vrouw die al vanaf het begin van Netwerk Dien je Stad betrokken is als vrijwilliger, moest door een samenloop van omstandigheden haar huis uit. Ze heeft 37 jaar in haar huis gewoond en allerlei spullen verzameld om aan verschillende instanties te doneren. Haar huis stond dus erg vol. In de aanloop naar de verhuizing ben ik drie keer bij haar geweest om haar te helpen met spullen uitzoeken en wegbrengen, maar het was gewoon te veel.’

We gaan er voor
Die week is Netwerk Dien je Stad druk met een aantal andere verhuizingen. Toch beslist Maikel en zijn team dat ze de mevrouw willen helpen: ‘of we gaan er voor en proberen te doen wat we kunnen, of de nieuwe eigenaar verwijderd al haar spullen op kosten van mevrouw.’ Op vrijdagochtend start een aantal vrijwilligers met het inpakken en voorbereiden van de verhuizing. Het huis staat letterlijk tot de nok vol en de tijd tikt door. Naast alle vrijwilligers werkt het ook het hele team van Netwerk Dien je Stad hard mee. ’s Avonds komt onverwacht nog een sportteam helpen en iedereen werkt zo hard hij kan.

Via een verhuisbedrijf probeert Maikel een verhuiswagen te regelen, maar dat lukt niet meer. Als laatste poging schakelt hij een transportbedrijf in met de vraag of zij een container kunnen leveren zodat alle spullen in ieder geval opgeslagen kunnen worden. Ook dit blijkt op korte termijn lastig. Het transportbedrijf had gezegd dat ze hun best zouden doen, maar wilden niks toezeggen. Maikel: “het werd later en later en net toen ik tegen mevrouw zei: ‘die komen niet meer’ reed er een grote kraanwagen de straat in. Dat was echt een heel bijzonder moment. Mevrouw was erg geëmotioneerd en dat raakte ons echt en gaf een positieve boost!”

Nieuwe eigenaar
De container maakt het verhuizen een stuk makkelijker, alle spullen kunnen gewoon in de container geschoven worden. Ondertussen komt de nieuwe eigenaar nog langs om te benadrukken dat het huis zaterdag om vier uur leeg moet zijn. “Dat is het wrange aan zo’n executieverkoop” vertelt Maikel, “zo’n nieuwe eigenaar zet zo’n huis direct daarna weer in de verkoop. Voor hem is het puur zakelijk, terwijl het voor  mevrouw heel pijnlijk is dat ze na bijna 40 jaar haar huis uit moet.”

Op zaterdagavond is een groot deel van het huis leeggeruimd. Maar het is nog lang niet klaar. Ook zondag en maandag wordt er nog keihard doorgewerkt. Er wordt nog een schuur leeggehaald en een traplift verwijderd. Tegen ieders verwachtingen in is het huis maandagmiddag om vier uur inderdaad leeg. De spullen van mevrouw staan nu op vier verschillende locaties opgeslagen omdat ze zelf nog geen nieuwe woonruimte heeft.

Uiteindelijk hebben 27 vrijwilligers 134 uur lang gebikkeld. Maikel: “Achteraf ben ik super trots dat we deze klus hebben geklaard. Trots op alle vrijwilligers en iedereen van Dien je Stad en TijdVoorActie die hebben geholpen, maar vooral trots op mevrouw, hoe ze ondanks alle tegenslagen zo hard heeft gewerkt.”